Nature is speaking: Hollywoodski zvezdniki naravi dali glas

Množicam dobro poznani hollywoodski zvezdniki kot so Julia Roberts, Kevin Spacey, Harrison Ford, idr. so dali naravi svoj glas v kampanji “Nature is Speaking”. V njenem imenu opozarjajo, da narava ne potrebuje ljudi, ljudje smo tisti, ki potrebujemo naravo.

Okoljevarstvene teme so običajno tiste, za katere vsi vemo, da so pomembne, ampak jim velikokrat ne namenimo dovolj pozornosti, zato sploh ne škodi, da se nanje posuje nekaj zvezdniškega prahu, ki pripomore k prepoznavnosti in ozaveščanju.

V seriji kratkih filmov zvezdniki pripovedujejo zgodbo enega pomembnega dela narave, ampak tokrat z bolj ciničnim tonom, kot da nam zgodbo pripoveduje kak starec, ki je marsikaj že doživel in videl, ampak ga človeško ravnanje enostavno preveč iritira, da bi ga samo nemo opazoval naprej.

Prva v seriji filmov nas nagovori Julia Roberts kot mati narava.

“Nekateri me imenujejo narava. Drugi mi pravijo mati narava. Tukaj sem že 4.5 miljard let – 22.500 krat dlje od tebe. Pravzaprav ne potrebujem ljudi, ampak ljudje potrebujejo mene…”

Njen nagovor se zaključi z mislijo, da narava nikoli ne umre, se le razvija in prilagaja. Za konec pa nas sprašuje, če smo se tudi mi pripravljeni razviti in prilagoditi.

Harrison Ford govori v imenu oceana.

“Sem ocean, sem voda, sem večina tega planeta. Jaz sem ga oblikoval. |…| Ampak ljudje vzamejo več kot dajo, zastrupljajo me, potem pa pričakujejo, da jih bom nahranil. Ampak tako to ne deluje…”

Edward Norton je zemlja.

“Se zavedate, da sem samo tanka plast na tem planetu? In da sem dejansko živa? Polna sem organizmov, ki tvorijo vašo hrano. Ampak sem polomljena, izgorela, izkoriščena in bolna…zaradi vas!”

Robert Redford kot rdeče-lesno (zelo dolgo živeče) drevo in Lena Redford se pogovarjata.

“Ljudje so spremenili volkove v pse, reke v jezera in nas (drevesa) v les. Začeli so izkoriščati planet kot da je namenjen samo njim, kot da imajo še enega rezervega nekje…”

Penelope Cruz je voda.

“Kje me bodo ljudje še našli, ko jih bo na milijone več? Kje bodo našli sebe? Bodo bili bitke zame kot to počno zaradi vsega drugega? To je vedno možnost, ampak ni edina možnost.”

Kevin Spacey je deževni gozd.

“Ampak ljudje, oni so tako pametni,|…| znajo narediti neverjetne stvari. Zakaj bi potrebovali star gozd, kot sem jaz? |…| No, dihajo zrak in jaz ga proizvajam. So (Ste) pomislili na to? …”

Lupita Nyong’o je cvetlica.

“Življenje se začne z menoj, saj hranim ljudi. Vsak sadež nastane iz mene, vsak krompir, vsak strok koruze, sem jaz, vsako zrno riža, jaz…”

Ian Somerhalder je koralni greben.

“Jaz sem korala. Nekateri ljudje mislijo, da sem samo kamen. V bistvu pa sem največja živeča stvar na tem planetu. Sem tako velika, da se me vidi iz vesolja. Ampak, kako dolgo še?”

Podjetje HP bo kot sponzor hashtag-a oziroma značke #NatureIsSpeaking doniralo po en ameriški dolar neprofitni organizaciji Conservation International za vsako objavo na družabnih omrežjih do skupno najvišjega zneska 1 milijona dolarjev. Sodeluje lahko čisto vsak.

 


 

Viri: