Odprtje prvih hitrih polnilnic na avtocestnem križu

SODO d.o.o. (sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo) je v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo svečano otvoril prvi hitri polnilnici na slovenskem avtocestnem križu. V torek, 13. oktobra, so organizirali novinarsko konferenco, po kateri so odprli polnilnici na bencinskem servisu OMW Lopata in PETROL Tepanje.

Hitri polnilnici sta prvi v sklopu postavitve 26 polnilnic po Sloveniji, predvidoma do konca leta 2015. Te so del projekta CEGC (srednjeevropski zeleni koridorji), kjer bo na koridorju držav srednje Evrope: Avstrije, Nemčije, Slovaške, Hrvaške in Slovenije postavljenih skupno 115 hitrih polnilnic za električna vozila, na katerih bo omogočen sistem »roaminga«, kar pomeni, da bodo lahko vozniki svoje električno vozilo napolnili na katerikoli izmed polnilnic.

Projekt, skupno vreden dva milijona evrov in sofinanciran s sredstvi EU, je velik korak k povečani e-mobilnosti v Sloveniji in Srednji Evropi. Prazne baterije električnih avtomobilov s kapaciteto od 18 do 24 kWh se bodo do vsaj 80 odstotkov kapacitete napolnile v dobre pol ure. Z občutno hitrejšim polnjenjem in večjim številom univerzalnih polnilnic se voznikom ne bo več potrebno bati, da bi na cesti obstali s praznimi baterijami.

Več informacij o projektu zelenih koridorjev Slovenije lahko najdete v angleščini na spletni strani SODO d.o.o. ali v slovenščini na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo.

Naslednji članek:

Prejšnji članek